Eén op vijf sociale woningen in Vlaanderen scoort dramatisch op vlak van energie en duurzaamheid: snikheet in de zomer, koud in de winter

Grootste Belgische speler in houtbouw Machiels en studiebureau Deloitte brengen povere energieprestaties sociale woningmarkt in kaart

  • Eén op de vijf sociale woningen in Vlaanderen behaalt slechtste energiescore F. Meest slechtst scorende sociale woningen staan in provincie Antwerpen (34%), gevolgd door Oost-Vlaanderen (22%) en Vlaams-Brabant (21%). 
  • Wallonië doet het als gewest nog dramatischer: één op de drie (33%) sociale woningen behaalt er een energieprestatiecertificaat (EPC) met score F. 
  • De grootste Belgische speler in houtskeletbouw, Machiels Building Solutions, lanceert een ‘winterjas’ die twee sociale woningen per dag energiezuiniger kan maken.

Vlaanderen telt bij benadering 157.880 sociale woningen, waaronder iets meer appartementen dan woningen. Eerst het goede nieuws: één op de tien sociale panden (11,6%) in Vlaanderen scoort uitstekend op het vlak van duurzaamheid en energie. Daartegenover staat dat ruim één op de vijf (22,8%) sociale woningen de slechts mogelijke energiescore (F) heeft. Dat bezorgt bewoners hoge energiefacturen in de winter en een oververhitte woning bij zomerse temperaturen. In de provincie Antwerpen is de situatie het meest ernstig, gevolgd door Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.Dat blijkt uit een recente studie van consultancybedrijf Deloitte, uitgevoerd in opdracht van Machiels Building Solutions. 

Wallonië scoort als gewest nog erger: één op de drie sociale woningen (33%) behaalt er een EPC met score F. En de gehele situatie wordt er niet beter op wanneer de Deloitte-studie de link legt met Nederland. Daar heeft geen enkele sociale woning EPC-waarde F, de slechtst denkbare score. Amper 2% heeft een EPC-peil E, en al de rest doet véél beter. 

De povere energieprestaties in ons land zijn niet alleen slecht nieuws voor de bewoners van die sociale woningen, maar ook maatschappelijk is het problematisch. Dat stelt Daan Peeters, CEO van Machiels Building Solutions, dat zich in toenemende mate toelegt op de sociale woningmarkt. 

“Ook al genieten bewoners van een sociale woning vaak van het sociaal tarief, het blijft maatschappelijk een slechte investering zolang het probleem niet bij de wortels wordt aangepakt. Door een woning met energiescore E of F te heropwaarderen tot score A, bespaart een gemiddeld gezin al snel tussen 2.750 à 6.500 euro per jaar op de energiefactuur. Bewoners hoeven met de nieuwste technieken bovendien niet te verhuizen tijdens de renovatie.”

‘Winterjas’ voor 48.000 slecht geïsoleerde sociale woningen 

Machiels Building Solutions, dat deel uitmaakt van de internationale holding Group Machiels, grijpt de penibele situatie aan om haar expertise in te zetten en ontrolt zo volop haar plannen om de sociale woningmarkt in ons land te verduurzamen. Zo moeten heel wat van die slecht geïsoleerde sociale woningen dringend een “winterjas” aangetrokken krijgen, stelt het bedrijf. Voor Vlaanderen gaat het naar schatting al vlug om 48.000 sociale woningen. 

Om die snel en betaalbaar onder handen te nemen, wordt een bijzondere techniek gehanteerd die onder meer een energetische schil omheen de bestaande woningen plaatst. Omdat ze een bouwtechniek benutten waarbij de meeste zaken vooraf in de fabriek worden gemaakt, kunnen bewoners tijdens de renovatie ongehinderd in hun huis blijven wonen. Bovendien zorgt diezelfde techniek voor 65% minder CO2 -uitstoot tijdens het bouw- of renovatieproces. 

“Onder meer in Genk hebben we recent op die manier een sociale woontoren van zeven verdiepingen, goed voor een 40-tal appartementen, gerenoveerd. En dat in een minimum van tijd. We hebben momenteel de capaciteit in huis om minstens twee sociale woningen per dag energiezuinig te maken, maar de ambities zijn een stuk groter.”
Daan Peeters, CEO van Machiels Building Solutions 

Bovendien kijkt Machiels Building Solutions naast renovatie ook naar nieuwbouw, zeker gezien de nood aan sociale woningen en de snelheid waarmee gebouwd moet worden.

Sectorale aanpak om 1.000 sociale woning per jaar aan te pakken 

Tegen 2026 wil Machiels Building Solutions ruim duizend sociale woningen per jaar aanpakken, te beginnen in Vlaanderen. Dat het mogelijk moet zijn om die ambities waar te maken, daaraan twijfelt het bedrijf niet. Meer nog: ze willen er ook tal van andere bouwbedrijven bij betrekken, want anders blijft het een druppel op een hete plaat. 

“Vorig jaar hebben we een Center Parcs vakantiepark van 400 woningen gebouwd op 200 dagen. We kunnen dus snelheid maken. En allicht zijn we niet de enige. De situatie is van die aard dat het sectoraal moet aangepakt worden.”
Daan Peeters van Machiels Building Solutions 

Machiels Building Solutions plant intussen ook gesprekken met de Vlaamse overheid en verschillende andere spelers uit de sector om zo de noodlottige situatie op de sociale woningmarkt versneld te kunnen aanpakken.

Daan Peeters

Machiels Building Solutions

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Story FWD

Geen "Public Relations", maar "Sustainable Relations". Dat vat de missie van communicatiebureau Story Fwd goed samen. We helpen je je duurzame plannen en projecten scherp te stellen, ze goed te verwoorden, en zo je reputatie te versterken. Dat is belangrijk, want mensen bereik je niet alleen met cijfers en feiten. Je verhaal, goed en correct verteld, is de eerste stap naar inzicht. Daden en woorden - liefst in die volgorde - gaan altijd hand in hand. Story Fwd maakt deel uit van Forest Fwd, sustainability partner voor tal van bedrijven en organisaties

Contact

Kruisvest 5B 8000 Brugge

0478 84 42 45

[email protected]

www.storyfwd.be